In het verleden is in Bergen op Zoom een klein aantal muziekliefhebbers begonnen met het zingen van smartlappen, zij noemden zich “De Smarties”. Dit clubje werd al snel een grotere groep. In januari 1999 werd besloten de naam te veranderen in: Eerste Bergse Smartlappenkoor Bittere Tranen, wat de officiële naam is van het koor. Naar buiten toe, voor optredens e.d. noemen we ons Bittere Tranen.

Op dit moment hebben we 48 leden. Het koor wordt muzikaal begeleid door drie accordeonisten. Het koor staat onder leiding van dirigent Paul Hoedelmans. Ons repertoire bestaat uit smartlappen, meezingers en luisterliedjes.

Wij treden veel op in verzorgings- en bejaardentehuizen in de regio, op festivals, zoals o.a. in Den Bosch, Grave, Tiel, Middelburg, Terneuzen enz. en natuurlijk ook tijdens evenementen in Bergen op Zoom, zoals bijvoorbeeld “De nacht van het Levenslied”.

De repetities van ons koor vinden plaats in Cafe Het Zwijnshoofd, Moeregrebstraat 18 te Bergen op Zoom. De repetities zijn op de woensdagen van de oneven weken van 20.00 uur tot 22.00 uur.